Dagelijks activiteitenpatroon

Dagelijks activiteitenpatroon

In het dagelijks leven verbruiken we voortdurend energie, of we nu actief zijn of slapen. Het lichaam vraagt continu energie om te bewegen, te praten, de hersenen actief te houden, te herstellen, om te ademen, eten te verteren, darmen te laten samentrekken, enzovoort. Er wordt onderscheid gemaakt in energieverbruik als het lichaam in rust is (het basaal metabolisme) en energieverbruik bij activiteit. Activiteit valt dan nog in te delen in het dagelijks activiteitenpatroon, ook wel Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) genoemd en energieverbruik in de vorm van fysieke training of sport.

Hoewel de focus bij het afslanken vaak ligt op het energieverbruik door training of sport, heeft het energieverbruik van de ADL meer impact dan je misschien zou verwachten. Onder ADL vallen bijvoorbeeld in en uit bed komen, in stoelen gaan zitten en weer opstaan, huishoudelijke werkzaamheden, bewegen, lopen, ontspannen, uitoefenen van hobby’s, sociale contacten, aan- en uitkleden, praten, toiletbezoek, lichamelijke hygiëne, etc.

Al deze activiteiten kosten energie. Hoeveel energie iemand dagelijks verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de beweeglijkheid van mensen gedurende de dagelijkse activiteiten per persoon verschillend en wordt deels bepaald door aanleg, conditie, lichaamsgewicht, energieniveau en indirect ook gemoedstoestand. Het spreekt voor zich dat energieke, beweeglijke mensen meer energie verbruiken gedurende de dag dan mensen die moe en inactief zijn.

Opvallend is dat mensen die trainen, op de dag dat ze trainen, vaak veel minder actief zijn in de ADL dan wanneer ze geen training op het programma hebben staan. Soms wordt het gehele energieverbruik van de training dan gecompenseerd door inactiviteit gedurende de rest van de dag! In dat geval kun je beter je huis schoonmaken, vaak opstaan, heen en weer lopen en meebewegen op de muziek die op staat, dan een uurtje trainen.

Zie sporten als iets wat je doet voor je gezondheid en niet als dé manier om meer energie te verbranden. Om meer te verbranden is meer en vaker bewegen in het dagelijks leven misschien wel een betere keuze. Uiteraard naast een aangepast voedingspatroon als afslanken jouw doel is.

Opdracht
Probeer gedurende de dag meer in beweging te zijn. Neem vaker de trap, haal zelf je koffie/thee, loop naar het toilet op een andere afdeling, loop een blokje om of bedenk zelf manieren om extra te bewegen! 

Vraag het gratis e-book aan!

Stap voor stap naar een gezond voedingspatroon

Vul hieronder je gegevens in

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

BIJNA KLAAR 50%

Oeps! We konden je formulier niet vinden.