7 Tips tegen opstartproblemen na je vakantie

 7 Tips tegen opstartproblemen na je vakantie

Helaas: voor velen van ons is de vakantie weer voorbij. Vakantie is vaak een tijd van lekker luieren, buitenshuis eten en drinken, niet werken en in veel gevallen training(en) missen. Het is voor veel mensen dan ook een probleem om weer terug in hun ritme te komen, zowel in werk als verantwoorde leefstijl. Daarom hebben wij 7 tips om zo snel mogelijk terug in je ritme te komen beschreven. Dit gaat er voor zorgen dat het resultaat waar jij zo hard voor hebt gewerkt niet teniet gedaan wordt en/of je zo snel mogelijk weer terug op je oude niveau bent.

  1. Plan je beweegmoment(en) in jouw agenda

Wellicht dat het voorheen een gewoonte was om een aantal keer aan sport/beweging te doen. Na je vakantie heb je deze gewoonte wat laten verslonzen. “Maandag ga ik weer beginnen”, is vaak gehoord. Natuurlijk gaat dit dan de volgende maandag niet gebeuren. Plan daarom voor de eerste maand(en) weer bewust je beweegmoment in je agenda en geef hier commitment aan.

  1. Pak je gezonde eetgewoontes weer op!

Natuurlijk heb je tijdens je vakantie vaker een drankje genomen wat je “normaal” niet zou doen. Natuurlijk ben je vaker gaan uit eten. Dit zorgt er echter wel voor dat de kans bestaat dat wanneer je eenmaal thuis bent je moeite hebt om je gezonde maaltijden te koken of klaar te maken. Plan dus niet alleen je beweegmomenten, maar ook je eetmomenten in en bedenk vooraf wat je gaat eten. Voorkom dat je in de supermarkt staat en dan pas moet bedenken wat je die avond gaat eten. Dit gaat er voor zorgen, dat je die kant en klaar maaltijd wel laat liggen.

  1. Sla niet door

Vaak is het zo dat je na je vakantie toch nét een paar kilootjes bent aangekomen. Deze moeten er uiteraard weer zo snel mogelijk vanaf. Wanneer je nooit gaat hardlopen is het ook niet slim om direct 3 keer per week 10 kilometer vol gas te gaan. Geheid raak je of geblesseerd of verlies je je motivatie binnen enkele weken. Dit geldt ook voor je ritme herpakken in sport, voeding of werk: je lichaam heeft even tijd nodig om op gang te komen. Begin dus net een tandje lager (met sport dan), dan dat je voor je vakantie deed. Ga niet direct dagelijks overwerken of zet jezelf niet op een hongerdieet. De kans dat je dit op lange termijn volhoudt is heel klein. Doe wat je al deed, als dit resultaat gaf dan, en ga geen extra effort hierin stoppen. Dit zorgt voor het zo snel mogelijk herpakken van je goede gewoontes, die je voorheen al wist vol te houden.

  1. Koop eens wat nieuws

Je kent het wel: je hebt een nieuw T-shirt gekocht en de eerstvolgende gelegenheid dat het kan trek je dit aan. Zo werkt het ook met sportkleding. Koop eens nieuwe sportkleding en je krijgt direct zin om deze te gaan uitproberen.

  1. Zorg voor een extra stok achter de deur

Je bent echt niet de enige die moeite heeft met je ritme te hervinden. Betrek daarom mensen in je omgeving om weer in jouw of jullie ritme te komen. Vraag je buren, vrienden of familie of zij mee gaan sporten. Vertel je partner dat je weer je oude voedingspatroon wil herpakken en vraag of hij/zij hierin mee wil doen. Vraag je collega of deze wil waarschuwen wanneer je wéér eens die email verstuurd na 20.00 uur ’s avonds. Kan je niemand hiervoor bedenken? Het aansluiten bij een sportclub of vereniging is dan een slim plan. Dan weet je zeker dat er anderen op je staan te wachten. Wil je zeker weten dat je snel terug komt in je ritme qua training en voeding: ga eens trainen met een personal trainer: www.invictuspt.nl

  1. Geen schuldgevoel

Ok, je hebt inderdaad een tijdje minder goed op je voeding gelet en vaker een training gemist dan dat je gewend bent van jezelf. Maar hallo, je hebt hopelijk net een hele leuke vakantie achter de rug! Hier heb je het hele jaar hard voor gewerkt en deze was zeker verdient. Heb dus ook zeker geen schuldgevoel over die paar kilootjes die er nu bij zijn. Zie je thuiskomst en de zin om weer te gaan werken aan je gewenste resultaat als de start van een mooie nieuwe ronde.

  1. Ga je nieuwe ideeën uitvoeren

Tijdens de vakantie heb je alle tijd om over je leven na te denken. Te reflecteren. Wat is afgelopen jaar goed gegaan? Wat kon afgelopen jaar beter? Deze ideeën blijven vrijwel bij iedereen in hun hoofd en worden nooit uitgevoerd.


Dit keer niet bij jou, want jij gaat nu pen en papier pakken. Stel vervolgens een lijstje op met dingen die graag wilde verbeteren, maar ook met de dingen die goed zijn gegaan. Wilde je meer tijd doorbrengen met je partner of kinderen? Wilde je vaker gaan hardlopen? Doe het, plan het in je agenda. Zorg er ook zeker voor dat je de positieve punten in je agenda blijft plannen (of bij voorkeur wekelijks herhaald) en reken af met de moeite om in je ritme te komen.

Korte samenvatting: wees dus niet te streng voor jezelf, plan je sport/eet/werk-momenten weer in en ga gewoon aan de slag. De belangrijkste voorspeller van positief resultaat is consistentie. Hulp nodig bij het implementeren van alle tips uit het E-book in jouw dagelijks leven? Je bent echt niet de enige 😉. Vraag nu de gratis Invictus introductie les aan via info@invictuspt.nl en ervaar vrijblijvend of wij ook jouw stok achter de deur kunnen zijn.

Vraag het gratis e-book aan!

Stap voor stap naar een gezond voedingspatroon

Vul hieronder je gegevens in

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

BIJNA KLAAR 50%

Oeps! We konden je formulier niet vinden.